Шунил

Шунил е от най-популярните платове за дамаски за мебели. Много красив, мек, топъл и приятен на допир, той е известен повече от триста години.
В превод от френски шунил „chenille“ означава гъсеница – това название не е случайно, при произдводството на шунил се използват мъхести нишки, които по вид напомнят за гъсеница. Шунилът се тъче чрез преплитане на напречни и надлъжни нишки. Колкото повече нишки са изтъкани върху единица площ, толкова по-плътен и качествен е шунлът.
Суровините използвани в производството могат да бъдат, както от натурален, така и от синтетичен произход.
Шунил се тъче на основата на памук или вискоза, а понякога на смес от двата материала. В зависимост от използваните материали, може да бъде с преобладаващ компонент от памучна прежда (около 66 %), вискоза (около 60 %) или полиестер. Преобладаващото сдържание на памук в шунила го прави много мек и приятен при допир, а благодарение на добавените синтетичните компоненти, шунилът има висока износоустойчивост, цветоустойчивост и здравина.
Шунилът като дамаска за мебели, отлично се съчетава с еко кожата, велура и други тъкани.
Съществува и така наречинят жакардов шунил, изтъкан на жакардов стан. Технологията на производство на жакардов стан, позволява създаването на голямо разнообразие от дизайни и разцветки.

Препоръки при поддръжката на дамаска за мебели от шунил:
– почиствйте петната докато са още свежи, не ги оставяйте да засъхнат;
– при силно и упорито замърсяване използвайте миещо средство на основта на шампоан или течен сапун;
– при почистване на петната не изпозвайте голямо количество вода, нанесете почистващия препарат, изчакайте няколко минути и след това внимателно го почистете с кръгови движения от края към средата на петното;
– остатъчната влага отстранявайте с помоща на мека кърпа, която добре попива влагата;
– не сушете дамаската чрез пряко нагряване със сешоар или отоплителен уред.
От време на време може да използвате прахосмукачка с мек накрайник, за отстраняване на прах, така мебелите ще запазят своя добър външен вид.

Внимание: при поддръжката на дамаска от шунил не е препоръчарително използването на органични разтворители, белина, почистващи средства на спиртна основа.