Флок

Флок (flock) е един от най-популарните материали за тапициране на мебели.
Плат създаден без тъкане, то ест, без използването на стан и традиционното преплитане на нишки, се споменава в документи от I век до н.е. Изкуството флокиране (покриване с кадифе) се е зародило в Китай, са нанасяли оцветен птичи пух на текстилна основа. Получените по този начин тъкани украсявали царските покои и служели за украса. Флок, като съвременен материал запончал да се произвежда чак през ХХ век.
Флокът се отнася към групата на нетъкания текстил. Днес, този материал се произвежда по метода на електростатично покриване. Основата на плата (обикновено найлон, сатен, изкуствен и естествен памук, полиестер) преминава през машина, която покрива тъканта с равномерен слой лепило. След което, чрез електростатично поле върху тъканта се нанася фин, плънет и равен слой от микрочастици, създавайки идеално гладка повърхност. В последният етап на производство, тъканта се покрива със специален лак, който изпълнява защитна функция и придава на материала отличен външен вид. По този начин се получава плат, много мек, кадифен и приятна на допир. Съвременният, висококачествен флок е съставен от 100% найлонови микрочастици, нанасени на основа от 35% натурален памук и 65% полиестер.
Следва процес на оцветяване на флока. Оцветяването става по два начина: сух печат – пренасяне на рисунък верху плата черз термохартия в специална машина и мокър печат – оцветяване с течни бои и последваш процес на сушене. Флокът оцветен чрез моркър печат е по-висикокачествен и цветовете са устойчиви на въздействие на светлина и слънчеви лъчи, а сухия печат позволява производството на флок с по-ярки и наситени цветове.
Съществуват и други методи на производство на флок – нанасяне на флок върху флока. При това производство на основата на нанесения флок, се нанася още един слой от по-дребни и финни микрочастици. Така се получава плат с по-голям обем и релеф. Съществува и флок върху плат (фрагментирано отлагане на частици върху субстрата) и букле флок (флок със специална влакинста структура, материал който е много мек и копринен на допир).
Флок е плат с висока износоустойчивост и здравина (устоичивост на износване – до 50 000 циикъла), лек и лесен за поддържане, той е много приятен на допир, копринено мек и топъл.

Препоръки при поддръжката на флок:
Петната се отстраняват лесно с мокра кърпа, ако плата е силно замърсен, използвайте разтвор от неутрален перилен препарат или сапунена пяна.