Микрофибър

 

Микрофибър е от тъканите ново поколение. Тя е здрава, устойчва на химически въздействия и изгаряния, произвежда се на основата на памук и полиестер. Най-модерна технология на ултра тънки влакна е открита в Япония през 1960 г. от Мийоши Окамото и Тойохико Хикота. През 1990 година микрофибърът е представен в Швеция и с голям успех зваладява европейските пазари.
Производството на микрофибър е високотехнологичен процес, където е нужно получаване на помелна нишка с диаметър не по-голям от 0.06 микрометра.
Производството на тази тъкан обикновено се основава на използването на 100% полиестер. Полиестер – синтетичен материал за мекота близо до памук. Всека нишка микрофибър се състои преплетени между 50 до 150 микро влакна с плътност по-малко от 1 грам на 9 000 метра дължина. Основните свойства на материала да: достатъчно мек и удобен за хващане, не се протърва, има висока хигроскопичност, не се разтяга, не прогаря, не се свива, не избледнява, хипоалергенен, изпира се без загуба наситеността на цветове си. Влакната на микрофибъра равномерно разпределени статично електричество. микрофибъра има висока въздухопроницаемост, добър охлаждане ефект и съхне бързо. И поради специалния начен на преплитане на влакната, микрофибъра е устойечв на механични въздействия.
Плата от Микрофибър е една от най-популярните тъкани в мебелната промишленост. Не се протрива и не оставя влакна. Той е изключително устойчив на изтриване, не избледнява, защото има покритие, което повишава неговата устойчивост на светлина и химическа му устойчивост. Устойчив е на температурини влияния и има антистатични свойства. Има висока износоустойчивост и дълготрайност.
Тези качества правят микрофибъра една от най-предпочитаните тъкани за тапицеиря на дамаски за мека мебел.
При производството на мека мебел са много популярни микрофибър с дизайн, изработени с лазер, микрофибър с принт и микрофибър, който прилича на вълна. Този плат е много приятен на допир, равномерно разпределя статично електричество, и е подходящ за всека мека мебел.