Кадифе


Кадифе (на немски: Barchent; на английски: Velvet, на френски: Velours) е вид плат, който се получава при особено преплитане на нишки, леко мъхнат от едната страна, което го прави уникален и разпознаваем на пипане. Платът с мъхесто покритие от лицевата страна, което е по-дълго от това на кадифето, се нарича плюш. Произвежда се на памучна, копринена или вълнена основа, което определя вида на кадифето.
Италия се смята за родина на кадифето. През XIII век тя получава правото да учреди специиална задруга на производителите на кадифето. Кадифето е било много скъп, раскошен плат, достъпно само за много богатите хора и аристократите. И до днес кадифето носи етикета и статута на раскоша и богатството и се приема за „благородна“ тъкан.
Кадифето е много мек плат, който внася комфорт в дома и днес е достъпен за всеки. Отначало кадифето се е произвеждало на вълнена основа, в съвремеността за основа в производството на кадифе се използват изкуствени материали, които не се разпъват, не се дефоримрат, запазват цветовете и са с много висока трайност и износоустойчивост.
Произвежда се и кадифе със специално влакно от вискоза, с водоотблъскващ ефект. А кадифето с добавка от кашмир, придава на плата допълнителна плътност, мекота и раскош и финес.
Кадифето, като скъп, благороден и престижен плат се използва в мебелната промишленост за тапицерия на мека мебел с високо качество. Осигурява комфорт, изисканост, класа, усещане за мекота, финес и уют в атмосферата на дома.