Жакард

Жакард е гладък плат с релефно очертание и повтаряща се шарка.
Името на тъканта произхожда от името на Жозеф Мари Жакард, който през 1801 г.  изобретява жакардовия стан, благодарение на което започва промишлено производство на жакарда. И до днес технологията на производство на жакард не се е променила. Тя представлява преплитане на надлъжни и напречни гладки, плътни и тънки нишки в предварително определен ред на повтаряне, което позволява създаване на повтарящ се вертикален или хоризонтален рисунък и постигане на максимална плътност на нишките на единица площ, което прави плата много здрав и износоустойчив. Основата на жакарда може да съдържа повече от 24 различно преплетени нишки. Плътността на тъканта зависи от дебелината на жакардовата нишка.
Жакардовата рисунка се получава по два начина, изтъкаване чрез преплитане на цветни нишки, които образуват рисунъка или чрез термопечат, който пренася рисунъка върху изтъкан едноцветен жакард. Преплитане на цветни нишки прави плата много устойчив на триене, устойчив на въздействието на светлина, придава рефеленост и изразителност. При термопечата, производството позволява да се направи плат с всякакъв дизайн и рисунък. Жакардовия плат може да бъде произведен с две лица.
Жакард се тъче се от натурални (коприна, лен, памук) и синтетични нишки (плоистер,полиакрил, полиамид) в различно съотношение, което прави жакардовата тъкан много качествена – мека и едновременно високоустойчива на износване, с различен релеф и плътност.
Жакардовите тъкани са здрави и издръжливи, устойчиви на опън и износване и температурни промени, запазват цветовете си. Жакарда е един от най-скъпите платове, способен да удовлетвори и най-изискания вкус.

Препоръки при поддръжката на жакард: препоръчва се почистване с неутрален перилен препарат, перете при ниска температура (30°С), избягвайте избелване и сушене на пряка слънчева светлина.